Ting jeg lærte av å ha et praksisopphold i utlandet

Første halvdel av 2012 bodde jeg i Tallinn i Estland og hadde barnevernspraksisen min på et dagsenter og barnehjem der. Her er en liste over ting jeg lærte av det:

 • Tall, farger, dagene og noen høflighetsfraser på estisk (jeg gikk på språkkurs de første ukene, men det er urovekkende lite som sitter igjen av det, dessuten snakket de aller fleste ungene jeg jobbet med russisk, noe som fører oss til neste punkt på lista…)
 • Banneord på russisk…
 • Og en del andre ord og fraser på russisk. Lærte meg å skrive og uttale alfabetet også, tror jeg fortsatt kan det?
 • Man trenger (heldigvis) ikke alltid ha et felles språk, man kommer langt med kroppsspråk og tegn – eller tegninger!
 • «Ta skikkan dit du kjæm» som tante sier, eller stilen da, som i mitt tilfelle var den russiske bestemorstilen med blomstrete sjal. Fint? Jeg synes det, men jeg har aldri brukt det hjemme i Norge. Merkelig…

Untitled

 • Jeg lærte at til og med fotointeressen min kan brukes i barnevernspraksisen (jeg gjennomførte et fotokurs (sort of, vi dro på fototurer og jeg viste de noen basic kamerainnstillinger, det var gøy) over flere uker med noen av ungdommene)
 • Å henge med frivillige fra forskjellige land er veldig morsomt, man møter så mange folk som er totalt annerledes enn en selv, og det har man godt av
 • Jeg har/hadde flere fordommer enn jeg var klar over

Untitled

Untitled
Praksisplassen min i koppformat

 • Jeg har mange fine folk i livet mitt som ville komme på besøk, og det er jo veldig koselig
 • Jeg er tilpasningsdyktig (det visste jeg vel egentlig før jeg flyttet dit også)
 • Man kan ha skikkelig gode vennskap etter kort tid, men som likevel dør ut når man flytter hjem, og det er helt greit. Man skal være ganske dedikert for å greie å holde kontakten, og jeg synes det er helt greit å ikke gjøre det
 • Og så har man de vennskapene som faktisk holder også, og det er i alle fall gøy! Venner i utlandet er en ypperlig unnskyldning for å reise

Untitled

 • Dagbok/loggskriving er veldig lurt å gjøre
 • Det er også lurt å lese pensum jevnt gjennom praksisoppholdet så man er forberedt når man kommer hjem til eksamen
 • En innføring i en kultur og historie som er annerledes enn min egen
 • Et halvt år går veldig fort, mye raskere enn jeg trodde på forhånd
 • Religion kan være en kraftig drivkraft, og selv om jeg ikke har den selv, så er jeg takknemlig for alle de gladkristne som står på og holder barnehjemmet i gang
 • Supermann finnes på ekte – han var veilederen min og leder på barnehjemmet og jeg er sikker på at han kjenner alle barn og familier som har behov for hjelp (men ikke får det av staten) i sitt område. Spør han om et barn han kjente for 15 år siden, og han kan fortelle deg hvordan det går, hvor de bor, hva de gjør, han har stålkontroll og det finnes SÅ mange solskinnshistorier på grunn av denne supermannen

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Bilder fra sommeravslutningen på dagsenteret dagen før jeg reiste hjem til Norge, jeg liker hvor heldige vi alle er på det siste bildet

«Hva jeg har lært» var temaet den første uka i temautfordringen jeg holder på med, men da hadde ikke jeg startet enda. Så jeg tok den nå, jeg! Hilsen juksepaven.

De andre som er med på utfordringen:

CarolineNadiaMartineCarinaMarie – Luisa – AnonymIngvildAngelaStineJuneMilla – Elise – Caroline W –  Lise Lotte

Reklamer

2 kommentarer om “Ting jeg lærte av å ha et praksisopphold i utlandet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s