Annerledesheten

Jeg har slengt meg med på en temautfordring som ble satt i gang av Caroline. Et tema – et blogginnlegg – hver uke. Nederst i innlegget her finner dere lenkene til alle de andre bloggerne som er med på utfordringen.

Denne ukens tema er «min hjertesak». Jeg har vel egentlig ingen konkret hjertesak, men med denne ukens kurs arrangert av Autismeforeningen friskt i minne vil jeg slå et slag for annerledesheten!

Jeg er nemlig utrolig lite begeistret for den lille boksen vi kaller «normalen» som alle på liv og død skal skvises inn i.

Vi har visse forventninger til hverandre i dette samfunnet vi lever i. Vi skal gå på skole, helst skal vi få gode resultater der også, vi skal være sosiale vesener med mange gode venner og vi skal vokse opp til å klare oss selv og vi skal jobbe. Jobb er viktig.

Men det er jo ikke sånn at denne malen fungerer for alle.

Autismespekterdiagnoser, bare som et eksempel på annerledeshet fordi det er det som surrer rundt i hodet mitt nå, finnes i mange forskjellige varianter, som ordet sier så er det et spekter, og det spekteret er stort. Har du møtt en autist så har du møtt en autist. Vi har alle en personlighet, så en diagnose, de ekstra bokstavene på et papir, de trenger ikke, burde ikke – skal ikke – definere personen.

Diagnoser er forklarende, de kan hjelpe oss å forstå hvorfor folk er som de er, hvorfor de oppfører seg som de gjør (menneskers atferd er kjempefascinerende jo!). Men en diagnose er også en merkelapp, det er en boks man blir puttet inn i, og når vi utenforstående ser folk i den boksen, så er det dessverre vanskelig å se så mye annet. Merkelappene og annerledesheten kan skape en avstand mellom folk.

For (jeg tror) de fleste av oss er ganske skeptiske til det som er annerledes. Folk som er annerledes enn oss. Folk som ser verden på en annen måte enn det vi gjør. Folk som kommer fra andre land, som har en annen hudfarge enn oss, en annen historie. En annen religion og kultur. De andre. De andre er kjempeskumle. De er ikke sånn som oss.

Okei, nå skal jeg prøve å komme frem til et poeng her.

Vi må slutte å være så skeptiske til alt og alle som er annerledes enn oss selv. Vi trenger mer åpenhet, mer toleranse, mer respekt. En verden hvor alle er like blir jo fryktelig kjedelig. Vi kan ikke alle være Kardashians. Hurra for annerledesheten! Sånn. Babling ferdig.

De andre som er med på utfordringen:

CarolineNadiaMartineCarinaMarie – Luisa – AnonymIngvildAngelaStineJuneMilla – Elise – Caroline W –  Lise Lotte

Reklamer

5 kommentarer om “Annerledesheten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s